Piškotki

Kaj so piškotki in kako v resnici operirajo?

Piškotki niso le brezbarvne datoteke, temveč začasno najdejo svoje mesto na trdem disku vašega računalnika, omogočajo pa ponudniku, da prepozna vašo napravo ob naslednjem obisku spletne strani.

Namen uporabe piškotkov s strani ponudnika je zgolj zbiranje informacij o uporabi spletne strani in optimizacija internetnih oglaševalskih dejavnosti.

Oglaševalski piškotki spremljajo vaše korake na spletni strani ponudnika, razen če se s tem ne strinjate izrecno preko nastavitev piškotkov.

Sestava piškotkov se lahko močno razlikuje. Kakovostni piškotki so izjemno koristni za obiskovalce, predvsem za seje, prijave, košarice in podobne interakcije na spletni strani. 

Nekateri piškotki so uporabni predvsem za lastnike spletnih strani. Na primer, spremljajo obiskanost in doseg spletne strani, kar koristi tudi obiskovalcem, saj omogoča ustvarjanje bolj zanimivih vsebin glede na povratne informacije.

Vendar obstajajo piškotki, ki niso najboljši, predvsem z vidika Informacijskega urada. Ti spremljajo vaše spletne aktivnosti, obdelajo podatke in jih posredujejo tretjim strankam, običajno oglaševalcem.To pomeni, da se različnim ljudem prikazujejo različni oglasi glede na zabeležene preference. Ta praksa omogoča lastnikom sledilnih piškotkov večji zaslužek iz oglaševanja.

Urad informacijskega pooblaščenca razvršča piškotke predvsem glede na invazivnost:
-  Začasni ali sejni piškotki
- Trajni ali shranjeni piškotki
- Lastni piškotki
- Drugi piškotki

Vsaka vrsta piškotkov ima svoj status v zakonodaji in smernicah pooblaščenca, kar pa predstavlja izziv lastnikom spletnih strani in razvijalcem za doseganje skladnosti z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Zato lastnike spletnih strani obvezuje, da se podrobno seznanijo s problematiko zasebnosti piškotkov in ozaveščajo svoje obiskovalce o njihovi uporabi. V primeru invazivnih piškotkov pa morajo pridobiti soglasje obiskovalcev za njihovo uporabo.

Spletna stran vedro.si uporablja le piškotke, ki so nujni za delovanje spletne strani.